Gode råd til indkøb af cykelhjelm

Cykelhjelme har over de sidste mange år udviklet sig hen mod det som vi kender i dag. Først blev hjelmene lavet af metal, men disse var meget tunge og varme at benytte. Siden har cykelhjelme udviklet sig til at være lavet af forskellige lette materialer, udformet med ventilation og behagelig puder indeni.

Statistikkerne for cykelulykker i Danmark ligger stadig på over 500 personer, der hvert år kommer alvorligt til skade i forbindelse med cykling. De typiske årsager til cykelulykker er påkørsel af en cyklist med bil og at cyklister kører ind i åbne bildøre eller styrter i forbindelse med huller i vejene, ting der ligger og flyder eller andre ujævnheder i terrænet.

Den overvejende grund til cykelulykker er langt fra under påvirkning fra cyklisten selv og der er derfor rigtig god grund til at beskytte sig ved at bære en cykelhjelm.

Brugen af cykelhjelm er de sidste år steget kraftigt, faktisk har der de sidste år været en stigning på næsten 50 % i brugen af cykelhjelm i bytrafikken og man kan håbe at denne stigning vil fortsætte, så man i fremtiden kan håbe på at det samlede antal dræbte og alvorligt tilskadekomne i trafikken samlet set vil falde til under 400 personer om året og meget gerne langt mindre.

Prisen kan i dag ikke være en forhindring for at gå ud og købe en cykelhjelm, da man kan købe rigtig flotte, sikkerhedsgodkendte og behagelige cykelhjelme for et par hundrede kroner.

Generelt om cykelhjelme.

De fleste cykelhjelme i dag bliver justeret via en skrue i nakken. Dette gør hjelmen let og hurtig at regulere. De fleste hjelme kan desuden reguleres omkring ørerne, så remmene ikke sikker og generer.

Hvis man ikke vil køre med cykelhjelm af forfængelighed, så findes der på markedet mange covers, så hjelmen kommer til at ligne en ganske almindelig hat i stedet.

Hvis man gerne vil slå to fluer med et smæk, så kan man med fordel købe en cykelhjelm med lys i.

Der findes i dag flere typer cykelhjelm med indbygget lys i. Nogle har kun lys bagud enten monteret i hjelmens plast eller i nakkespændet, mens andre igen har både indbygget for- og baglys.

En cykelhjelm hvor inder og yderskallen er smeltet sammen giver en cykelhjelm med ekstra stor styrke og øget holdbarhed. Til mange cykelhjelme kan man desuden købe reservedele, så man ikke behøver skifte hele hjelmen ud, men blot købe nye puder eller andet, som undertiden kan trænge til udskiftning.

Hvad størrelse cykelhjelm skal jeg have?

Det er nemt at finde ud af, hvad størrelse man skal bruge i cykelhjelm. Man taget blot et målebånd og måler omkredsen af sit hoved. Cykelhjelme kan indstilles og deres mål er opgivet som fx omkreds: 52-57 cm, hvis man så har et en hovedomkreds på 55 cm, så ligger ens mål indenfor det størrelsesområde, som den pågældende cykelhjelm dækker. Hvis man ikke er i besiddelse af et målebånd, kan en ganske almindelig snor bruges til at måle med og så kan man efterfølgende måle snoren med fx en tommestok og så den måde finde den rette cykelhjelmstørrelse.

Komfort:

Puder i cykelhjelmen gør den behagelig at have på og giver god cirkulation. Lufthuller sikrer at man kan komme af med varmen, men vær opmærksom på, at der kan komme insekter ind i hjelmen, hvis ikke hullerne er forsynet med insektnet. I nogle cykelhjelme er det muligt at tage puderne ud og vaske. Dette gør, at ens cykelhjelm holder sig frisk og lækker meget længere.

Der findes forskellige typer puder i cykelhjelme. Nogle producenter lave hjelme med gel-puder i. Dette giver en termostabiliserende effekt og giver en helt fantastisk pasform og komfort.

Børnehjelme.

Cykelhjelme til børn kan fås i et hav af farver og motiver. Man kan sagtens finde en rigtig flot cykelhjelm til billig pris. Når man køber hjelm til små børn, er det vigtigt, at man er opmærksom på at få en cykelhjelm, som er flad i nakken, så cykelhjelmen ikke går ind imod cykelstolen og derved tvinger barnet til at sidde med bøjet hoved.

 

Skriv et svar