Cluedo – hvem er morderen?

Cluedo (fra det engelske ord clue, spor, og spillet Ludo), er et brætspil hvor målet er, som i en god gammel krimifilm, at finde ud af hvem morderen i en sag er.

I spillet kan man spille to til seks mod hinanden. Spillet består af ét offer, seks mistænkte, seks mordvåben, og ni rum i en bygning. Hver spiller skal som brik have én af de mistænkte. Herefter bliver tre kort, repræsenterende en mistænkt, mordvåben og gerningssted, lagt i bunke, usynligt for spillerne. Det er disse tre som spillerne skal forsøge at finde frem til.

De mistænkte i Cluedo (Cluedo kan i øvrigt købes her) har som regel navne efter farver, som Oberst Sennepsgul eller pastor grøn. De mest udbredte mordvåben er en lysestage, en daggert, et jernrør, en revolver, et reb og en skruenøgle. Til sidst har vi stuen, køkkenet, biblioteket og de andre rum, samt kælderen i midten af banen hvor kortet med morderen, mordvåbnet og gerningsstedet er placeret. Hver spiller trækker derefter et kort med en mistænkt, et kort med et mordvåben og et med et gerningssted. På den måde kan hver enkelt spiller udelukke én af hver ting.

Når spillet går i gang (morderen skal findes!), skiftes spillerne, de mistænkte, til at kaste en terning og rykke rundt i rummene, gennem gangene. Med seks mulige mordere, seks mulige mordvåben og ni mulige gerningssteder er der 324 forskellige muligheder for mord scenariet. Spillerne skal derfor ved hjælp af spørgsmål reducere mulighederne for at finde frem til de rigtige. Man spørger ved at lave en antagelse, f.eks. ”Jeg tror at det var Oberst sennepsgul, med en lysestage i biblioteket”. Spilleren til venstre for skal så modbevise denne påstand ved at vise et kort med en af de nævnte ting på, for på den måde at udelukke muligheden for det. Hvis spilleren f.eks. har lysestagen skal han vise kortet, og personen der udspørger, kan derfor udelukke lysestagen. Har spilleren til venstre flere af kortene skal han selv vælge ét enkelt kort at vise. Har han ingen må den næste i rækken vise et kort, og så fremdeles. Man skal stå i et rum for at kunne antage at det var her mordet foregik.

Har man snævret mulighederne ind, så man mener at kunne udregne mordet, kan man komme med en anklage. Man gætter altså direkte på hvilke tre kort der ligger i bunken, og kigger efter om det er rigtigt, uden at vise dem til de andre. Var anklagen falsk er man ude af spillet, og skal kun vise kort når de andre spørger. Er anklagen rigtig er spillet slut, og man har vundet. Cluedo er en fabelagtig måde at fælde en morder ved stuebordet – helt uden brug af advokater, dommere og politi.