Stress og livskriser

Skilsmisse, utroskab, blive fyret fra jobbet, sygdom, dødsfald, længere tids belastning kan udløse stærke stress symptomer. Vi reagerer voldsomt, når livet giver os nogen på trynen. Når op og ned ikke længere er op og ned. Når det hele sejler, og når det gode og det onde ikke er så adskilt længere, og vi ikke kan forstå livet eller kan kende os selv. Mange har svært ved at give særligt meget plads til, at vi reagerer på de rædselsfulde ting, som livet udsætter os for. Og ikke mindst er det svært selv at have tålmodighed med og forståelse for ens egen reaktion. De fleste af os føler, at det er pinligt og svagt at reagere som vi gør. At det ikke føles normalt – hvilket det jo heller ikke er: stress er en spidsbelastning. Og burde kun være det i en normal livsførelse. Men i det moderne liv oplever flere og flere disse spidsbelastninger som livskriser forårsager som langstrakte og uoverkommelige at komme igennem. Væk er tidligere tidsaldres syn på fx sorg: enker og enkemænd kunne gå med sorte sørgebind på armen i årevis. Tidligere var helt acceptabelt at sorg tager tid, og at alle bør acceptere livsomstændigheden: ”tid læger alle sår”, var tidligere et udbredt accepteret syn – som forekommer mange i dag fremmed. Alle besværlige følelser som helt naturligt tager den tid som det nu tager at bearbejde, skal overstås hurtigst muligt. Her ser vi også nogle af de mindre heldige tendenser indenfor personlig udvikling, der tilbyder quickfixes – med ringe held. Men det matcher mange moderne menneskers mindset: frit at ville (men ikke kunne) vælge det dårlige fra som autorespons.
Livet og dets kriser, som mange oplever i dag, fører dem lige lukt ned i en eksistentiel håbløs livssituation: hvor de er helt rundt på gulvet er plagede af stress og går eller ligger som sammenkrøbede som store spørgsmålstegn.
Det er normalt at vi reagerer med stress, og det tager tid at forstå og acceptere de tildragelser livet bringer. Men det kan være et skræmmende, stressende og ensomt sted at stå. Samtaler med en dygtig psykolog eller en psykoterapeut har vist sig at hjælpe til at få orden i kaos, få sat ord på følelser, få sat tingene i perspektiv og få fat i sig selv og ens eget unikke perspektiv på verden og livet. Når vi kan finde styrken i os selv, kan vi klare rigtig meget. Men det tager tid, og netop den tid er bare så vigtig at hengive sig til, så man netop kan mærke sig selv, genfinde og genopfinde sig selv i forhold til den nye livssituation. En livssituation hvor man selv sidder ved styrepinden inden næste livskrise opstår. En genopbygning af normal robusthed er forudsætningen for at klare sig igennem livskriser.
En god samtalepartner, enten en privat eller professionel, dømmer ikke, men bør hele tiden prøve på at forstå, så du får mulighed for selv at forstå og blive forstået. Derved får du mulighed for at mærke din egen styrke og kan genfinde meningen med livet, også i svære situationer.